maandag 9 november 2009

Het ware gezicht van Elvira Sweet

Verleden week werden wij, faqfiles.nl benaderd door Vara’s Pauw & Witteman. Met de nodige scepsis hoorden wij hun voorstel aan. Er volgden gesprekken over dit voorstel en voorzichtig raakten wij overtuigd van hun oprechte intentie: de mensen om wie het draait aan het woord te laten, een stem te geven.
Mensen, waar tot nu toe voornamelijk óver wordt gepraat, in plaats van mét.

Het idee was om Bijlmer bewoners een brief te laten schrijven, (gepubliceerd op de Vara website) waarin zij vertellen over hun leven daar. Maar ook hun mening over de oorzaken van de laatste geweldgolf, eventuele oplossingen en de handelswijze van de politici uit Amsterdam Zuid Oost.
Wij vonden het een pracht initiatief. Tevens zou FaqFiles team member, Bijlmer representer en rapper Kiddo Cee, samen met Faqfiles member Miss Brownie plaats nemen aan tafel bij P&W, om daar te praten over de inhoud van de brieven, mogelijke oorzaken en oplossingen.
Maar het werd zelfs nog mooier! Samen met de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid Oost, Elvira Sweet, zouden wij de open dialoog aan gaan.
Prachtig toch, een mooie kans om de steeds groter wordende kloof tussen het volk, de politiek en met name deze politica, iets kleiner te maken.
Want eindelijk zou worden gedaan, waar het al jaren aan ontbreekt, blijkt uit de Bijlmer brieven: de dialoog aangaan en luisteren naar het volk (wat tenslotte deels door de stadsdeelvoorzitter wordt vertegenwoordigt).

We trokken de Bijlmer in en verzamelden brieven en ontvingen email brieven van bewoners.
Ontroerende brieven. Boze brieven. Teleurgestelde brieven.
Confronterende brieven. Hartverscheurende brieven, zoals de brief van ‘wanhopige moeder’ die de veroordeelde pedofiel van haar misbruikte kind terug in haar buurt heeft waartegen niets wordt ondernomen, ondanks het feit dat de dader dagelijks het gezin intimideert.
Maar ook bemoedigende brieven, waarin kinderen eenvoudige, eerlijke suggesties aandragen en waarin keer op keer politici van harte werd uitgenodigd een bezoekje te brengen aan hen.
Vrijwel zonder uitzondering werkten mensen mee, blij dat ze nu een keer gehoord zouden worden.

Wat schetst onze verbijstering toen wij te horen kregen dat Elvira Sweet - letterlijk! – eiste op de dag van de uitzending, dat wij verbannen zouden worden uit het programma indien P&W haar nog als gast wilde hebben. Mevrouw Sweet weigert de dialoog aan te gaan met ons, het volk. Dat was nog niet alles. Ze eiste tevens dat het team van faqfiles ook geen plaats zou krijgen tussen het publiek.
Uitsluitend en alleen onder die voorwaarde, wilde Elvira Sweet aanschuiven.

Waarom eist zij dit?
Als jullie het weten, weten wij het ook.
Met de hand op ons faqfiles hart: we weten het niet! Er is nooit een conflict geweest, in tegendeel.
De redactie P&W legde Elvira Sweet nogmaals nadrukkelijk uit wat het doel was van deze uitzending, namelijk een eerlijke discussie voeren waarbij de Bijlmer bewoners stem en die van de politiek zou worden gehoord teneinde nader tot elkaar te komen. Sterker nog, vanuit faqfiles wilden wij graag duidelijk maken dat wij van mening zijn dat deze geweldsproblematiek helaas niet Bijlmer gebonden is, maar een landelijke stadsproblematiek is die steeds erger dreigt te worden.
Maar neen. Mevrouw Sweet bleef bij haar eis.

Ons hart is bitter. Even hoopten we, even geloofden we. Maar met deze actie in een poging ons monddood te maken, de media te sturen op een wijze waarop de onderwereld dit ook altijd tracht te doen en de confrontatie niet aan te durven gaan met mensen die weten wat er speelt, is Elvira Sweet genadeloos van haar toch al ineen gestorte Bijlmer troon afgeflikkerd.

Vanzelfsprekend vroeg de P&W redactie waarom zij niet met ons aan tafel wilde.
Wel, Mevrouw Sweet had op onze site over de kwestie Faqfiles VS Welten gelezen.
Dus?
Dat is absoluut niet de discussie die we vanavond zouden voeren: die discussie gaan we zeker nog voeren met degene die we hebben aangesproken: Welten zelf.
Haar tweede argument was dat ze weigerde met Kiddo Cee het gesprek aan te gaan.
Huh!?
Dezelfde Kiddo Cee, die de rapclip over de Bijlmer getiteld ‘waar ik woon’, had gemaakt waar Elvira Sweet aan had mee gewerkt en was te zien, toen zij nog niet lang haar huidige functie bekleedde?
Jawel. Diezelfde Kiddo Cee.
Want deze rapper kwam verdomd goed uit op dat moment. Net als andere rappers uit de Bijlmer, die zij zelf toentertijd heeft gevraagd haar te helpen door onder andere te flyeren om stemmen te vergaren voor haar.
Enfin.
Een van deze rappers, genaamd Gikkels, uitte zijn frustratie door de track ‘doofpot’ te maken.
Gisteravond heeft Gikkels klaarblijkelijk een gesprek met Mevrouw Sweet gevoerd. In tegenstelling tot politici, zullen ‘normale’ mensen, en zeker hiphop artiesten, er niet om heen draaien.
Ondanks dat wij niet op de hoogte waren van dit gesprek en wij ook nu nog steeds niet weten wat zich heeft afgespeeld, zou het ons niet verbazen als de welbespraakte, goed geïnformeerde Gikkels haar straight up heeft gezegd hoe hij over alles denkt. En klaarblijkelijk is dit niet in goede aarde gevallen bij Mevrouw Sweet.
Gikkels is gelinkt aan de Stichting Bijlmerstyle.
Kiddo Cee heeft met deze stichting weleens gezamenlijke tracks opgenomen en is bevriend met hen.
Op grond van deze ‘link’ tussen rapper Gikkels/Bijlmerstyle en Kiddo Cee, was na het gesprek van gister een dialoog uitgesloten met Kiddo Cee, aldus Sweet.
Voor alle duidelijkheid: Bijlmerstyle en FaqFiles zijn dus twee van elkaar onafhankelijk opererende initiatieven.

Er was een boodschap die sprak uit alle brieven: luister alstublieft een keer naar ons. En dat is exact wat Mevrouw Sweet nu keihard weigert.
Als volksvertegenwoordiger ben je de stem van het volk. Hoe kun je deze stem gebruiken, als je niet weet waarover je praat?
Als volksvertegenwoordiger, ben je in dienst van het volk. Ons, dus; de Nederlandse burgers die jouw salaris betalen van het belastinggeld.
Toch opmerkelijk om dan te moeten constateren dat diezelfde volksvertegenwoordiger, diezelfde werknemer van het volk, weigert verantwoording af te leggen aan haar werkgevers.

Zoals op straat wordt gezegd: we keep it real.
U duidelijk niet, Mevrouw Sweet.

Check hier de Vara P&W site om de brieven te lezen.
Met uitdrukkelijke dank aan de redactie P&W voor hun inzet, open vizier en aandacht.

Team FaqFiles.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten