woensdag 25 november 2009

Klacht tegen RTL5

Geachte RTL5 redactie,

Aangezien een rechtstreeks email adres nergens van u is te vinden, hopen wij dat onze klacht u alsnog bereikt middels uw website formulier.

Wij begrijpen dat u met uw tijd mee wilt gaan.
Wij begrijpen ook dat gezien alle recente media aandacht voor de Nederlandse straat/rapcultuur, u mee wilt doen en een graantje mee wilt pikken.
Wat u overduidelijk niet begrijpt, zijn de geldende waarden en normen binnen deze subculturen.
Uw aankondiging vandaag op RTL5, omstreeks 16.25 voor de film ‘Black Knight’ met de Afro Amerikaanse acteur Martin Lawrence, luidde: ’...waar de hippe nigga beland zonder zijn mati’s in de jungle...’


Graag willen wij u enige opvoeding geven ten aanzien van dit onderwerp.
Het woord, ‘nigga’, afgeleid van het Amerikaanse ‘nigger’ is een racistische benaming voor een Afro Amerikaans/Surinaams/Antilliaans/Afrikaans persoon.
Dit zogenaamde ‘N-word’ wordt geregeld gebruikt in rap teksten en als onderlinge aanspreek vorm gebezigd bij gekleurde personen: een geuzennaam, dus.
Deze spreektaal wordt zeer zeker door lang niet alle gekleurde mensen op prijs gesteld.
Niet voor niets is Oprah Winfrey en de beroemde dominee Al Sharpon al jaren bezig met hun strijd tegen het gebruik van deze geuzennaam, omdat de oorspong van het woord allesbehalve grappig, stoer of, - om uw woord te gebruiken - ‘hip’ was.

Een geuzennaam kenmerkt zich onder andere doordat binnen de eigen groep de benaming acceptabel is en de groepsleden het als beledigend ervaren indien een buitenstaander dit bezigt.
U bent de buitenstaander in dit geval: jullie staan bijvoorbeeld bepaalt niet bekend om jullie kleurrijke BN-ers, op een afschuwelijk, schoensmeer bruin geschminkte blondine na, die overigens niet zou hebben misstaan in de vroegere, Amerikaanse ‘black face theatre’.
Maar ach, we houden in ons kikkerlandje de Hollandse traditie graag levend middels dit soort bespottelijke entertainment, zoals ook elk jaar weer gebeurt rond 5 december.

Wij doen een dringend beroep op u om uw tekstschrijvers goed te instrueren en dit soort misplaatste, wanna be jofele acties achterwege te laten: in Amerika zou u een proces hiervoor kunnen worden aangedaan.

Graag zien wij u reactie tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Team www.Faqfiles.nl

NB: het woordje ‘hip’ in combinatie met ‘nigga’ zal nooit, wij herhalen, NOOIT te horen zijn binnen de straat/rapcultuur.


Cc: commissariaat voor de media

Geen opmerkingen:

Een reactie posten